Вижте какво е показал експериментът му

Научният сътрудник на Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи защо смъртта при тежко болните от COVID-19 по-често настъпва през нощта, пише БТА.

По експериментален път той установил, че неговото ниво на сатурация на кръвта спада до 88 процента по време на дълбоката фаза на съня. Успоредно с това спадало кръвното му налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати Кудрявцев е уверен, че нивото на кислорода при пациенти с коронавирус се понижава значително повече.

От утре влизане в Испания - само с PCR тест

Специалистът изтъкна, че оксигенация от 88 процента вече е опасно слаба, а при болните от новия коронавирус тя може да достигне 70 процента.
При това положение хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично въздействие. "Такова увреждане може да остане незабелязано, но то може да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последствия", изтъква Кудрявцев.

СЗО: Европа e под заплаха от трета вълна на COVID-19

Именно спадането на сатурацията в кръвта е свързано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на заболяването през нощта. Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност.
По-рано беше установено, че пациенти със сърдечносъдови заболявания са изложени на 12 пъти по-висок риск от смърт при хора с COVID-19. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА