Хиляди се опитаха да изпреварят забраната за пътуване

Хиляди чужденци и туристи напуснаха Великобритания в последните часове преди забраната за пътуване да влезе в сила. Летищата в Лондон се изпълниха с хора, които бяха презаверили билетите си за неделя или се опитваха да го направят на място. Подобна беше картината и на гарите, след като стана ясно, че Франция и Белгия спират и влаковете от Острова. Хиляди се опитаха да напуснат Лондон и в посока други градове във Великобритания. Заради мутацията на коронавируса столицата беше вкарана в нова, най-висока категория на карантина. 

Здравният министър: Новият щам е по-заразен, но се влияе от ваксината

Правителството на премиера Борис Джонсън описа като безотговорни и опасни опитите на гражданите да напуснат зоните в последните часове, преди новите мерки да влязат в сила.

 

 

„Ние успяхме да вземем последните два билета за днес. Предполагам че има огромно количество французи, които се опитват да направят същото”, каза Лени, пътник от Франция.

Видео: Руптли

Забраняват влизането в България на чужденци от Великобритания и Северна Ирландия (ЗАПОВЕД)

Междувременно стана ясно, че тировете, които пренасят храна от континента до островната част, ще останат блокирани. Поради тази причина се очаква магазините да се препълнят с хора, които искат да се запасят с храна. Прогнозите са, че Великобритания ще остане в изолация до Великден. 

 

Все още не се знае дали новият щам се влияе от ваксината. Вече са открити над 17 мутации.  До момента във Великобритания са ваксинирани 350 000 души.   

Информация: Павлина Трифонова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.