Вижте какво още каза доц. Любомира Николаева-Гломб

„Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се вижда единствено на генетично ниво. В тежестта на заболяването няма промяна”. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Във Великобритания се наблюдава едно 70-процентно увеличение на заболеваемостта, но не се знае още дали това не се дължи и на повишения ръст на изследване. В момента там има програма за по-голям обхват на изследване”, каза още тя.

Двойно повече излекувани от новозаразени с COVID-19

По думите й новият вариант на COVID-19 е засечен за първи път в проба от пациент на 20 септември, но до средата на ноември около 28% от изследваните вече са носители на тази мутация, а към 9 декември процентът вече е 62.

„За да говорим за щам, един вирус трябва да отговаря на няколко условия, а в случая не е така и това е добра новина”, обясни още Любомира Николаева-Гломб.

Д-р Катя Илиева от Чикаго – разказ за ваксината от първо лице

„За тази информация, която широката общественост знае от вчера, в Националния център по заразни и паразитни болести знаем поне 4-5 дни по-рано. Има документи, които се разпространяват за обсъждане сред специалистите. В момента, в който данните станаха общодостъпни, ние ги публикувахме на сайта на Центъра”, коментира тя. И допълни: „Имаме апаратура, с която можем да го засечем. Методът се нарича целогеномно секвениране и вече изследванията са в ход”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.