Тя ще може да бъде съхранявана до шест месеца на стайна температура

Турция ще пусне през лятото своя ваксина срещу COVID-19, която ще може да бъде съхранявана до шест месеца на стайна температура, предаде Анадолската агенция.

BioNTech/Pfizer ще произведат 2 млрд. дози от ваксината си

Ръководителят на проекта по разработването на препарата Надир Коджак заяви пред агенцията, че става дума за иРНК ваксина /нуклеозидно модифицирана/, което, както той обясни, представлява технология от трето поколение.

По думите на Коджак макар Турция да е започнала да разработва своя ваксина около осем месеца след Pfizer/BioNTech и Moderna, това не е недостатък.

„Започването по-късно ни даде възможност да проследим най-новите публикации за вирусния протеин в света”, обясни той. Това е позволило също така на турските учени да се насочат към разработване на по-устойчива и по-ефективна ваксина.

Доц. Гломб: Антителата на ваксинираните с Pfizer/BioNTech неутрализират успешно новата мутация на COVID-19

„Вариантът, по който Турция работи, е за ваксина, която ще може да издържа на стайна температура до половин година”, каза Коджак.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.