Експерти препоръчват маски с ниво на защита до 95%

От първи февруари се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове в закрити обществени места.  Причината – не осигуряват достатъчно добра защита както за ползващия ги, така и за околните. На този фон експерти препоръчват да се снабдим с маски с ниво на защита до 95 процента. Те струват между 3 и 5 лева.

 Симеон Ангелов е учител по музика в 119-о средно училище в София. До днес редовно е използвал защитен шлем в учебните часове. След новата заповед на здравния министър обаче го оставя вкъщи и слага маска. Твърди, че с нея преподаването е предизвикателство и за учители, и за ученици.

Как да носим маска, без да ни се запотяват очилата

 „Преди малко ние пеехме една изключително забавна песен, но когато аз не мога да се усмихна зад маската, те не могат да уловят емоцията и да уловят песента“, разказва учителят по музика.

Причината за забраната на шлемове се криела в технологията, по която са направени. Според вирусолози едва преди няколко месеца станало ясно, че предпазните шлемове са неефективни.

 „Нека да опитаме да си спомним какво беше преди година, когато започна всичко. Целият свят се оказа неподготвен, нямаше предпазни средства, така че беше логично в началото да има повече допустими варианти“ , посочи проф. Радостина Александрова.

Маските с филтър - задължителни в Австрия

Фармацевтите очакват продажбите на маски да се увеличат след 1 февруари и препоръчаха най-ефективните на пазара.

 „Това е маска с по-висока защита – KN95, това е китайски стандарт. Маската е с много висока защита, защото плътно прилепва по лицето, тя е като чашка и въздухът, който се просмуква отдолу е много по-малък“, посочва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

МАСКИ ОТ КОНОП: Помага ли френското откритие срещу COVID-19

Маската клас FFP2 осигурява 95 процента защита срещу вируси и струва около 3 лева. Въпреки това най-търсени остават маските за еднократна употреба, които са под 30 стотинки. Но пък крият рискове. По думите на Николай Костов най-качествените маски на пазара са обозначени със стандарт FFP3, което означава, че вероятността през тях да проникнат вируси е едва 1 процент.

„Има голям избор от предпазни маски. FFP2 и FFP3 се различават по защита. FFP2 защитава от всички частици и микроорганизми на около 94%. FFP3 защитава на около 98-99%”. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

 

„Обикновените хигиенни маски, а и хирургическите донякъде, не са направени така, че да прилягат плътно до лицето. Затова и не са предназначени да осигуряват висока защита, каквато останалите”, каза още той.

Костов обясни още, че формата на маските FFP2 и FFP3 наподобява чаша, за да не се допират устните до нея и при овлажняване да не бъдат заплаха за този, който я носи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.