Кое прави ледената планина толкова притегателно място?

"С отбор много по-лесно се преодолява връх, това помогна на непалците. Със Скатов е имало хора, но те на са били отбор. Във всички случаи той е сам", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Дойчин Василев, алпинист.

Той сподели, че тежките условия в големите планини налагат всеки сам да решава съдбата си. Тези терени изискват добра обработка, още в първите метри рисковете за падане и други инциденти са налице. Към това след времето се добавя и изтощението, което е повлияло и на Скатов.

Според Дойчин Василев факторът храна не е толкова решаващ при високите планини, където организмът мобилизари всичките си сили, така че веганството за него не е от съществено значение.

"Човек се амбицира, когато търпи поражение някъде. Основното е българският инат, което кара алпиниста да върви нагоре", каза още Дойчин Василев.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА: Грешка на Скатов или проблем с въжетата?

Но той вярваа, че това важи и за живота, разликата е, че при алпинизма, цената се плаща веднага. 

"Една крачка от правилния път и заминава, както е станало при Скатов. А при К2 шега няма", заключи алпинистът.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.