От 9-ата седмица може да се вземе ДНК от бебето и да се провери дали има генетични проблеми

Нови тестове, които откриват аномалиите в плода в майчината утроба, набират все повече популярност. С различни настроения обаче родилките посрещат ползите от тях. С повече информация и личен опит в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят д-р Димитър Георгиев, АГ специалист, практикуващ във Виена, и Кина Константинова, пациентка, подложила се на новия генетичен тест.

"Първата ми бременност беше стресова и си направих пренатален тест преди втората, защото исках сигурност. То е кръвно изследване, което може да установи дали нещо не е наред с плода. Направих го във втория месец", обясни тя.

От 9-ата седмица може да се вземе ДНК от бебето и да се провери дали има генетични проблеми. По този начин може да се намерят до 25 наследствени болести от общо 6000. Има и тестове, които засичат само Синдрома на Даун, например, обясни д-р Георгиев.

Бебе с внушителни размери проплака в Пловдив

"Тази технология е революционна. Използва се както в акушерството, така и в онкологията. Резултатът излиза след 3 - 4 дни. Няма никакви рискове за плода и за майката. Тестът е с 99% сигурност", уточни той.

По думите му чрез амниоцентеза се потвърждават евентуални фалшиво положителните резултати, а съдебно-медицински и застрахователни казуси се прилагат при фалшиво отрицателните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.