Те ще бъдат оцветени в синьо, бяло и зелено

Крум, Омуртаг и Пресиян са новите три попълнения в състава на железниците. Имената на владетелите ще носят локомотиви от  последно поколение, доставени от водещ немски производител. Преди тях БДЖ се сдоби с други три машини - Аспарух, Тервел и Кардам. Новите локомотиви ще бъдат оцветени в синьо, бяло и зелено.

Новите локомотиви предлагат изключителен комфорт за машинистите, имат климатик, херметически затварящи се врати и са изцяло дигитализирани.

Борисов: БДЖ вече разполага с най-добрите локомотиви в света (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Комфортът, който изпитва локомотивен машинист, когато управлява този локомотив, е на много високо ниво. Седалката на която седи, е с подлакътници и е изцяло въздушно управляема, омекотена, климатик в кабината, камера за видео наблюдение, система за сигурност. Ако локомотивен машинист загуби работоспособност, локомотивът веднага ще спре за 6 секунди”, разказва  Ангел Ангелов, зам.-началник локомотивно депо София по ремонти.

Очаква се до края на декември тази години новите локомотиви да бъдат 15. Всеки един от тях ще носи име на български владетел и ще бъде облицован с избрания дизайн.

За разлика от старите локомотиви, които развиват максимална скорост 130км/ч., новите могат да достигнат малко над 160км/ч.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.