На "Кулата" се изви огромна опашка от тежкотоварни камиони

Силно затруднено остава преминаването към Гърция. Тази вечер се изви огромна опашка от тежкотоварни камиони на граничен пункт „Кулата”. Тя достигна 15 километра, но след това започна бавно да се стопява.

ЗИМНА ОБСТАНОВКА: Северна Македония затвори "Гюешево", Гърция отвори частично "Кулата"

Първоначално намерението на гръцките власти беше да затворят „Кулата-Промахон” точно в 19 часа. Това, обаче не се случи и камионите продължиха да преминават и след този час. 

В южната ни съседка за 24 часа ще бъде спряно движението по магистралата между Атина и Ламия, към която се отправят голяма част от камионите, идващи от България.

Причината за забраните от гръцка страна е лошото време. Голяма част от пътната мрежа в южната ни съседка е заледена. 

Заради лошото време е в сила и забрана за преминаване на товарни автомобили през граничния пункт "Гюешево" на границата с Република Северна Македония, съобщават от Гранична полиция.

В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, а островите бяха поразени от силни северни ветрове, достигащи скорост до 118 км/ч.

Сняг валя и в центъра на Атина, а основната магистрала, свързваща столицата със северната част на страната, беше затворена поради обилния снеговалеж. Властите предупредиха хората да ограничат излизането навън, доколкото е възможно.

Времето се влоши рязко, след като в петък температурата на въздуха в страната доближаваше 20 градуса над нулата.

Очаква се валежите от сняг да продължат в Централна, Южна и Северна Гърция и през следващия ден, като това ще засегне включително столицата и южния остров Крит.

Макар че в Северна Гърция и в планинските райони е обичайно да вали сняг през зимата, на островите и в столицата това е рядко явление, посочва агенцията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР, БТА