Те приеха промените в Кодекса за социално осигуряване

Родените след 31 декември 1959 година, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия. Това решиха окончателно депутатите с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Първоначално беше установено да имаме право да изберем от кого да получаваме втората си пенсия – от НОИ или от частно дружество, до 5 години преди датата на пенсиониране. След 7 месеца обаче около 17 хиляди жени ще са първите, на които ще се изплащат пенсии по втори стълб. А за да бъдат улеснени, им беше дадена възможност да решат до края на месец юни.

И сроковете от догодина претърпяха промени днес. До 2025 г. лицата, които са трупали осигуровки в частен фонд, ще могат да ги прехвърлят в НОИ до 1 година по-рано от датата си на осигуряване. Този период ще се увеличава плавно – до 2038 година, когато промяната ще е възможна не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Какви са алтернативите ни, ако останем към частното дружество? Пенсия можем да получаваме пожизнено, ако разполагаме с достатъчно средства. Така месечно ще ни бъдат изплащани 15% от минималната пенсия – или към момента това са 45 лева. Ако сумата, която сме натрупали е недостатъчна, можем да решим колко дълго да ни бъде изплащана тя и в какъв размер – той обаче не може да надхвърля тавана от 300 лева. Ако в партидата си сме натрупали по-малко от 3 минимални заплати – или 900 лева – сумата ще ни бъде изплатена еднократно.

Втора пенсия ще получават всички осигурени лица, родени след 1959 година. Много малка част от тях обаче са решили кой да им я изплаща – частен фонд или НОИ. 

"Аз направих проверка за собствената си сметка, направих съответните изчисления и стана ясно, че губя – при първия момент, в който беше дадена възможност, аз прехвърлих средствата си от частния пенсионен фонд към НОИ – не съжалявам", обясни Ваня Григорова.

Според частните дружества обаче с подобно решение не трябва да се бърза. 

"Ако вземете това решение и направите избора твърде рано, вие рискувате, когато дойде време за пенсионирането ви условията да са се променили", обясни Владислав Русев. 

За да могат да обмислят вариантите, депутатите дадоха на пенсионерите повече време – с промени в Кодекса за социално осигуряване. Така лицата, които навършват възрастта за пенсиониране до 2025-а ще могат да изберат до 1 вместо до 5 години по-рано кой да им изплаща сумата по втори стълб: НОИ или частно дружество. Темата сблъска мненията на народните представители в пленарната зала. 

2,1 млн. пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за февруари

„Две, три или пет години, колкото и да е този период, в рамките му няма да има инвестиции, няма да има доходност. Те ще търсят да имат доходност, ще търсят да има гаранции за техните осигурителни вноски. Дори предлагате да има и гаранции за лихвите. За да се случи това трябва да има отделни инструменти”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

КНСБ ПРЕДЛАГА: Равни условия за първа и втора пенсия

Първите, които ще получат втора пенсия още през септември – около 17 хиляди жени – няма да имат този избор. А причината – вместо 40 години, колкото обикновено продължава трудовият стаж, те са се осигурявали по втория стълб само през последните 20 години. 

„Забравихте да отбележите факта, че на първото гласуване на този законопроект явно и категорично заявихме, че се въздържаме. Тези промени са изключително нужни, но се правят отново в 6 без 10. Сега набързо ще направим промени, които са коренно различни от философията на първо четене”, каза Виолета Желва от БСП.

„Нито един от вас не дойде да защити този законопроект. До последния момент, произволно, осигурените лица в универсален пенсионен фонд да могат да прехвърлят осигуряването си във Фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване. Това звучи много добре, но е един небалансиран подход”, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

 

 

Съветът на експертите е всеки бъдещ пенсионер да провери в НОИ и своето частно дружество каква сума би получавал в двата случая. Сблъсъкът помежду им обаче остава – вярно ли е, че две пенсии са по-малко от една? 

"В дългосрочен период – категорично, тъй като добавката от частните пенсионни фондове може да бъде актуализирана и надолу", смята Григорова.

"За мен е мит - за огромна част от хората ще бъде много по-изгодно да си оставят парите в универсалния фонд и да ги получат", обясни Русев.

Репортери: Мариана Торманова, Анна Ангелова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.