Да се създаде законово ред и начин НОИ и пенсионните дружества да се произнасят така, че лицата да могат да направят информиран избор

Изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент. Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения за промени между двете четения на проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

Ако промените не бъдат одобрени преди края на мандата, не може да започне плащането на вторите пенсии от частните фондовеслед септемврина 17 хил. жени. По сегашните правила те трябва да получат пожизнена втора пенсия, а в същото време нямат достатъчно средства в партидите си.

Проектът на Министерския съвет запазва съществуващата норма пенсията от втория стълб да може да се получи единствено при навършена пенсионна възраст. В допълнение се предвижда допълнителната пожизнена пенсия за някои категории осигурени да се получава до една година като основна, пише "24 часа".

Предлагат пожизнена втора пенсия

Според КНСБ това е погрешно, защото по този начин се подменя замисълът на пенсионната система и се разменят ролите на основната и допълнителната пенсия. Предложението на вносителя, освен че напуска философията на пенсионната реформа, съдържа и определена доза дискриминация, обвързано със състоянието на индивидуалната партида на лицата, категорични са от синдиката.

КНСБ предлага още да се създаде законово ред и начин НОИ и пенсионните дружества да се произнасят така, че лицата да могат да направят информиран избор - дали да получават само една пенсия от първия стълб (без да се намалява техния индивидуален коефициент), или две пенсии от първия и втория капиталов стълб, ако преценят, че това им е по-изгодно.

НОИ може да определя размера на пенсията от ДОО с и без намалението на индивидуалния коефициент, а от дружествата - съответно размер на допълнителната пожизнена пенсия от УПФ. Това ще трябва да се случва непосредствено при реализиране на правата на осигурените едновременно от двата стълба, за да могат да вземат достатъчно информирано решение.

На първо четене: НС прие промените, свързани с втората пенсия

При избор да се получава пенсия само от НОИ, лицата ще трябва еднократно да прехвърлят средствата от индивидуалната си партида във фонд „Пенсии“, съответно фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“.

За реализиране на горните предложения се налагат изменения и допълнения в подзаконови актове, посочени във внесенето от КНСБ предложение. С тях ще се регламентира подробно редът и начинът на произнасяне на институциите, относно размерите на пенсията от ДОО и допълнителната пенсия от частните фондове

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: 24 часа