С пожизнените пенсии ще се регламентира по-подробно разсроченото плащане като пенсионен продукт

Три варианта за изплащането на пенсиите от втория стълб приеха депутатите. През септември тази година предстои да се пенсионират първите 17 000  жени, които трябва да получават втора пенсия.  Трите начина за втора пенсия са - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата в партидата или еднократно плащане, когато средствата са недостатъчни за другите два случая.

Хората, които ще се пенсионират между 2022 и 2025 г. ще могат да изберат дали да прехвърлят партидите си в НОИ до 1 година преди да навършат пенсионна възраст. Спешните промени скараха депутатите в парламента.

Дебатите в парламента за втората пенсия очаквано предизвикаха скандал между управляващи и опозиция. БСП и ДПС попитаха защо след като законопроектът е бил готов отдавна се гласува чак в края на 44-ия парламент.

„Защо продължава практиката на сега управляващите да вкарват проектозакони за 18 млрд. лв. в последните секунди преди изборите?”, попита Румен Гечев, БСП.

„Ние скрихме законопроекта и го внасяме в последния възможен момент, за да може някак си тази дискусия да бъде загърбена и пенсионерите да бъдат изненадани”, заяви от парламентарната трибуна  Хасан Адемов,  ДПС.

Депутатите разглеждат промените, с които ще се урежда втората пенсия

Критики бяха отправени и че не са взети предвид забележките към текстовете, които са направени от Комисията по финансов надзор. Регулаторът не е съгласен с голяма част от предложенията, като основните опасения са, че осигурените могат да не получат това, което очакват

„С този законопроект вие увеличавате ли доверието към втория стълб? Не. Защо Комисията за финансов надзор, колеги, има такъв огромен доклад? Защото има съмнения относно функционирането на тези фондове”, заяви Драгомир Стойнев, БСП.

Отговор на опозицията даде социалният министър Деница Сачева: „Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една. С този законопроект е намерен нужният баланс и компромис между всички заинтересовани институции, предложенията на Комисията по финансов надзор значителна част от тях могат да залегнат в подзаконова нормативна база към този закон.”

А от „Обединените патриоти” обясниха, че промените не се разглеждали в 12 без 5.

„Никой не може да предвиди кога ще има следващо легитимно правителство, пък и да има в някакво близко бъдеще, то има възможност до 1 септември да направи някакви възможни промени в този законопроект”, посочи Калин Поповски, „Обединени патриоти”/ВМРО.

В крайна сметка законопроектът мина на първо четене. Под въпрос е обаче дали ще мине и на второ гласуване преди парламентарните избори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.