Близо 60 милиона лева е инвестицията в яз. "Луда Яна" край Панагюрище, съобщи премиерът Борисов

Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите десет години в страната. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейната вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - "Нейковци" край Трявна, "Мокра Бяла" край Севлиево, Кюстендил и др.

Това докладва на премиера Бойко Борисов зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на проверка на строителството на язовир "Луда Яна", който се намира до Панагюрище, съобщиха от пресслужлата на кабинета.

"Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно", е заявил премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията.

Ентусиасти чистят язовир "Копринка"

Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

"Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово", е съобщил кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Министър-председателят Бойко Борисов е съобщил още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблемът с водата на хората в региона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА