Нейно Превъзходителство Кристина Кувая пред Мартина Ганчева

Знаете ли, че в някои държави сауната е място за дипломация? Тези и други особености на финландския народ ще ви демонстрираме съвсем не на шега и абсолютно по протокола с посланичката на скандинавската страна у нас – Нейно Превъзходителство Кристина Кувая. Но преди това ще научите как Финландия стана най-щастливата държава в света и как бори пандемията със специални кучета, специално електронно приложение и специална ваксина.

Миналата седмица експерти предупредиха, че във Финландия има нов вариант на коронавируса, който PCR тест може и да не отчете. Какво ще предприемат властите и как ще бъдат защитени хората?

- Сега трябва да се направят проучвания как се държи новата мутация. Важно е дали се разпространява по-бързо и дали е по-опасна. От разговорите си с властите и с експертите разбрах, че е нормално да се появяват нови варианти. Вирусът се променя. По-света вече има няколко щама.

Но въпреки това виждаме, че Финландия се справя добре с пандемията. Как го постигате?  

- Политиката на правителството. Те бяха стриктни, реагираха навреме и това ни помогна. Хората спазват мерките, слушат препоръките на властите и се държат отговорно.

Заедно с България и Гърция, имате най-ниска заболеваемост в ЕС, нали?

- Имаме национална стратегия за кризата, която дава на местните власти много свобода  да предприемат различни мерки.   

Създадохте приложение за проследяване на заразените с коронавриус. Как работи?

- Това е приложение, което имате в телефона си. Ако аз например съм дала положителен тест, ще получа код, който да вкарам в устройството. И чрез това приложение, без да знам кои са тези хора и без тези хора да знаят, че съобщението идва от моя телефон, получават сигнал, че са били в непосредствена близост с човек, който е бил положителен.   

А как върви процесът на ваксинация?

- Използваме три ваксини – Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Можем да ускорим процеса, но ваксините пристигат по-бавно до страната ни. Финландците много искат да се ваксинират. 75 % вече заявиха желание.

Бяха регистрирани случаи на странични ефекти от имунизацията. Какви са те?

- Основно температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите. Обрив там, където е била поставена ваксината. Някои от тях са отшумели бързо, други не.    

Цялото интервю гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.