Те ще работят при капацитет от 50 %

Броени часове до отварянето на заведенията. От няколко дни тече подготовка, за да могат собствениците да отговорят на изискванията на държавата.

От утре заведенията могат да посрещат клиенти,  но при спазване на строги противоепидемични мерки. озволеното време, в което могат да рабоят е от 6 часа сутринта  до 23 часа при  капацитет на обектите не повече от 50 %. На една маса ще могат да сядят най-много 6 души. А носенето на защитна маска от персонала е задължително. Засега обявената дата за отваряне на дискотеки и барове е 1 април.  

Борисов обяви кога отварят нощните заведения

Картофите врят, а чушките са вече на жарта, часове преди първите клиенти да отворят вратите на заведенията. В един ресторант, въпреки че в последните месеци са работили с доставки на храна, оборотите падат драстично. Голяма част от персонала собственикът успяват да запази,  но  друга губи.

„Имайте предвид че голяма част от качествения персонал са се преструкторирали в друг вид работа”, коментира ресторантьорът Манол Тодоров. 

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов заяви, че 20 % от сектора вече е фалирал. Пандемията убива и бизнеса на Емил Цанински от Монтана.

 

 

„На този етап  трудно ще успеем да отворим. При първото затваряне затворих заведението, още тогава ги пратих на борсата и нямам персонал”, обясни той.

Колко заведения и ресторанти се готвят да отворят на 1 март?

От бранша признават, че дори и след като започнат работа, битката за оцеляване ще продължи месеци наред.

Резервациите за следващите дни вече валят, а дали е уместно отварянето на заведенията мненията на хората са разнопосочни. Здравните власти предупреждават, че може да се стигне до ново затягане на мерките при драстичен скок на заболелите.  

Утре отварят също казината и игрални зали, както и школите за всички ученици. От първи март са позволени и груповите екскурзии в страната, а от първи април - в чужбина. Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.