Коментар на международния редактор на NOVA Любомир Бояджиев

Бившият президент на Франция Никола Саркози беше признат за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние. За това получи присъда от три години затвор, включително една година ефективно. Решението на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда. Преди девет години това се случи с Жак Ширак, който беше осъден на две години затвор по делото за фиктивни работни места в кметството на Париж.

Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

„На теория, поне на този етап от съдебната процедура, Саркози може да лежи в затвора за 1 година. На практика обаче, малцина са тези, които вярват, че той ще излежи тази година ефективно. Причината е, че съдийката, която произнесе присъдата вчера, заяви, че може той да излежи тази година в домашни условия с електронна гривна на ръката си”, коментира международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев в студиото на „Здравей, България”.

„Саркози вече обяви, че ще обжалва наложената му присъда. Има още две инстанции, така че може би делото ще се проточи във времето”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.