Днешното решение на съда е историческо

Бившият президент на Франция Никола Саркози,  може да влезе в затвора. Той беше признат за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние. За това получи присъда от три години затвор, включително една година ефективно.

Днешното решение на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда. Преди девет години това се случи с Жак Ширак, който беше осъден на две години затвор по делото за фиктивни работни места в кметството на Париж.

Саркози: Няма никакви доказателства срещу мен (ВИДЕО)

Съдът във френската столица прие заключенията на финансовата прокуратура, според която е бил създаден корупционен сговор между Никола Саркози, адвоката му Тиери Ерзог и бившия съдия от Конституционния съд Жилбер Азибер.

Така нареченото „дело за подслушванията” датира от 2014 година. По време на подслушване на разговори става ясно, че Никола Саркози е предложил чрез своя адвокат да уреди магистрата на престижна длъжност. В замяна обаче, бившият президент е поискал поверителна информация за обвиненията, че е получил незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2007 г. от наследничката на френска козметична империя Лилиан Бетанкур.

„Щеше да бъде невъзможно да има друго решение на съда. Като се има предвид поисканата от прокурора присъда от 4 години затвор – бяха дадени три. Не искам да коментирам годините. Искам само да кажа, че обикновените граждани трябва да са спокойни, защото във Франция няма двойни стандарти и съдебната система е наистина независима”, заяви адвокатът Фредерик Карел Каноа.

Саркози ще бъде обвинен в поне три престъпления

Интересното е, че за тайните договорки стана ясно, докато прокурорите подслушвали други разговори между вече напусналия поста си Саркози и адвоката му Тиери Ерзог. Те били във връзка с друго разследване - по повод твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози от либийски диктатор Муамар Кадафи.

Източник: Ruptly

Никола Саркози отрича да е извършил нещо нередно и заяви, че е жертва на лов на вещици.

Бившият президент, който се оттегли от политиката през 2016 г., разполага с 10 дни, за да обжалва присъдата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.