Как от национален празникът се превръща и в личен за семейството

Трети март освен национален е и личен празник за едно семейство от Варна. Антония е възпитател в детска градина, а Иван е учител по история. През 2014-а двамата си казват „да” на трети март и то в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Какво е за тях днешния ден и Паметника на свободата, разказват Василена Гръбчева и Емил Дамянов.

Преди да си кажат „да” навръх националния празник на България Антония и Иван вече се познавали повече от 25 години. Срещнали се в трети клас.

„Влюбихме се две години след завършването на университета”, разказа Антония. 

Решават да се оженят на връх Шипка, защото и двамата прекарват голяма част от живота си там. Родени са в Казанлък, а Антония работи дълги години като екскурзовод на Паметника на свободата.

„Буквално го почувствахме отвътре. Така или иначе тя беше вече емоционално обвързана с паметника. Навръх националния празник там са най-големите чествания”, сподели Иван.

„Предложих да сключим брака на открито. Много се надявахме да има сняг. На трети март обаче валеше дъжд, но това не попречи на веселието и на невероятните емоции”, каза Антония.

На сватбения си ден поднасят венци на Паметника на свободата.

„За да отдадем почит на падналите в боя, но и не само. Малко хора си дават сметка, че освен в същинските боеве, доста хора са загинали, докато са пазили. Имало е случаи на дълги дни, на студуване, без вода”, добави Иван.

Антония е възпитател в детска градина, а Иван - учител по история. Когато разказва за спомените, които пази връх Свети Никола, той говори с плам и иска да предаде това и на своите ученици.

„Да се отнасят с уважение, да си дадат сметка за какъв народ и за каква страна хората са се жертвали”, обясни той.

Синът им Баян е на четири години и половина и от малък слуша истории за върха и славните битки. През лятото Антония иска да му покаже за първи път тайните на Паметника на Свободата.

Цялата история гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.