Разказ на Благой Цицелков и оператора Росен Илиев

Само в „Темата на NOVA” ви разказваме за автора на българското знаме. Това е едно 14-годишно момиче. То остава неизвестно за историята ни. Кратък откъс в аванс от Благой Цицелков и оператора Росен Илиев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

1876 г. - Априлското въстание е потушено, но се превръща във взрив. Европа и Великите сили разбират за поробения български народ. Маскирани като благотворителни дружества, бившите революционни комитети се събират, за да подпомогнат наближаващата Освободителна война. Една от най-силните български общности е на територията на Румъния в Браила и Букурещ. Прадядото на инж. Павел Мончев - Иван Параскевов е сред заможните българи, които се включват в организацията на идващата битка.

„Тогава са се събрали на нещо като събрание, общо събрание, и са решили да изработят знаме и да го връчат на българските доброволци, които ще се бият на страната на руската армия. Решили са да съберат средства, но той е поел ангажимента лично. Даже някой е казал оставете го той сам да реши, щом той ще даде парите, сам ще реши как да оформи знамето. Тогава той е ангажирал дъщеря си като главен изпълнител”, разказва Мончев.

„Тайната история на българското знаме“ в „Темата на NOVA“ на 3 март (СНИМКИ)

Шест месеца 14-годишната Стилияна е затворена и скрита в стаята си.

„По знамето е започнало да се работи около есента - ноември или декември месец. Шиело се е в една малка стаичка, имало е секретност. От баща ми знам, че са се страхували да не се разбере от турски шпиони и някой да им попречи да изработят знамето”, добави внукът на Иван Параскевов.

Гледайте целия разказ в „Темата на NOVA” днес, веднага след централната емисия новини. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.