Стотици минават през църквата по пътя към паметника на свободата

Хиляди българи дойдоха и се поклониха пред тленните останки на войници, офицери и опълченци, загинали в освободителната война. Имената на над 9 000 загинали са изписани в храма "Рождество Христово".

Започва и ремонтът на камбанарията на църквата, която е висока 53 метра, за това информира йеромонах Панкратий, игумен на Шипченския манастир. За пръв път от 2 години бе ударена и 12-тонната камбана в памет на загиналите за свободата на България. За две години трябва да се реставрира и целият храм, през 2022 година, когато ще се отбележи 120 години от освещаването на Шипченския манастир.

Навръх 3 март в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка се отслужва благодарствен молебен, ръководен от старозагорския митрополит Киприян.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ШИПКА ВИЖТЕ ТУК

Кметът на Шипка Веси Панайотова сподели в ефира на NOVA, че на това място през цялата година идват много туристи от страната и света, а най-дълбок поклон на признателност правят руските посетители.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Написаха песен за авторката на българското знаме (ВИДЕО)

В самия храм се съхраняват мощите на 15 светци. Иконостасът също е уникален за България, а една от иконите на Иисус Христос в църквата е единствена по рода си у нас. 

Васко Василев – цигуларят, прославил България (ВИДЕО)

В празничния ден стотици хора минават през храма по пътя към върха, където почитат паметта на загиналите за свободата на България.

ЗАД КАДЪР: Екипът на NOVA на Шипка (СНИМКИ)

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.