Предизборни коментари от Деница Сачева, Димитър Данчев и Джейхан Ибрямов

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” представителите на листи Деница Сачева от ГЕРБ, Димитър Данчев от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС коментираха актуални теми и посочиха предизборните си обещания. 

Кой трябва да управлява през следващия мандат?

“Нашата визитка са нашите резултати, които сме постигнали в рамките на този мандат – 20% увеличение на БВП, 40 на сто увеличение на минималната и средната работна заплата, 70% увеличение на пенсиите, двойно увеличение на учителските заплати и над 300 хиляди запазени работни места по време на пандемията. Това са реални резултати. Нашето послание е „Работа, работа, работа”. Ние се занимаваме с работа, а не с обещания”, заяви Деница Сачева.

„Искаме да управляваме, защото ГЕРБ не се справят. За три мандата на ГЕРБ България продължава да е най-бедната страна в ЕС, с най-ниските доходи, с една от най-лошите системи на здравеопазване, с голям брой нефункционално неграмотни, които излизат от училищата, с най-мръсния въздух, с огромна корупция и с най-големи ограничения на медийната свобода. ГЕРБ показаха, че умеят да рушат държавността, но не са в състояние да направят необходимите секторни реформи. Само БСП е алтернатива на ГЕРБ и може да победи ГЕРБ. Имаме цялостна готовност за управление на страната с подготвени кадри и ясна и конкретна програма по сектори, която дава решение на проблемите на хората”, посочи Димитър Данчев.

„ДПС е доказала, че е партия на развитието и на идеите. Разбира се, вота ще го видим на 4 април. Това кой ще управлява ще го реши българският суверен. ДПС има една програма, която е наречена „Ускорено догонващо икономическо развитие” и тя е база за рестарт на държавността и търсене на консенсус между политическите сили за приоритетите на държавата. Каня и ГЕРБ, и БСП с техните програми да потърсим консенсуса за приоритетите  държавата, за да може най-сетне България да излезе от калта. А кой ще управлява – това ще го решат българските граждани. Необходим е диалог. Ако го намерим, то ще се сформира и съответното управление”, заяви Джейхан Ибрямов.

Предложения за справяне с пандемията

“Виждате, че много параметри на пандемията са непредвидими, поради това, че има различни щамове и проблеми с ваксините. Математическите модели са трудни за следване, защото непрекъснато дават отклонения. Това, което прави правителството е, своевременно да реагира и да се вземат мерки, които да са свързани като с опазването на здравето, така и със запазване на социално-икономическата обстановка в страната. Трудно е да се управлява, така че да бъде предвидимо. За самото правителство е трудно да предвижда всички рискове, но смятам че сме успели да намерим необходимия баланс”, заяви представителят на ГЕРБ.

„Трябва да се сложи край в хаоса на управлението на кризата и да се посочи ясно кой каква отговорност носи. ГЕРБ прехвърлиха отговорността за налагането на ограничителните мерки на кметове и на директори на училища, Оказа се, че всеки град може да взема самостоятелно решение за това какви мерки да налага. Няма анализ за това какъв е ефектът от въведените здравни и социално-икономически мерки”, заяви представителят на БСП.

„Ние разделяме кризата на два етапа. Първият - до лятото, и вторият -  етапът на есента до зимата. Ако първият етап беше шокиращият етап за хората и обществото, факт беше, че благодарение на управлението на НОЩ здравната система успя да се справи. Когато обаче здравният министър иззе функциите му – това доведе до сериозни притеснения у българските граждани”, посочи представителят на ДПС.  

Предложения в сферата на икономиката

“Винаги има какво да се направи по-добре. В този смисъл ние не живеем с чувство за това, че сме извършили всичко възможно и перфектно. Но смятам, че всички възможни мерки, които е можело да бъдат взети – по отношение на запазване на заетостта, са работещи мерки, които дадоха своя позитивен резултат. В рамките на Министерство на икономиката също бяха взето мерки за малките и средни предприятия и към този момент разплатените средства от двете министерства са в размер на над 2 милиарда лева”, заяви Деница Сачева.

„Икономиката е приоритет за БСП, защото без средствата, които се генерират в нея, няма работеща социална политика, здравеопазване и образование. За нас на първо място е грижата за хората и особено за най-уязвимите групи на обществото. Затова ще настояваме за гарантирано от държавата качествено и безвъзмездно здравеопазване, преизчисляване на всички пенсии, за перспективи за младите хора”, посочи Димитър Данчев.

„Въпросът за икономиката за нас е също толкова сериозен, колкото и този за COVID-кризата. Необходима е ясна и категорична оценка на експертите какво трябва да се направи, в каква последователност и в какви срокове. Засега е ясно едно – без пълна ваксинация не може да се направи нищо. Затова казваме, че трябва да се организира масова ваксинация”, заяви Джейхан Ибрямов.

Повече за дебата по темите гледайте във видеото.