Това съобщи здравният министър

Родилка и новородено са с коронавирус в болницата в Ямбол. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Предполага се, че заразяването е станало трансплацентално или по време на раждането.

„Родилката и детето са добре. Има също и две положителни бременни жени. Две деца от областта са на лечение в болницата в Стара Загора”, допълни здравният министър.

Проф. Ангелов посочи, че не се забелязва натиск върху здравната система в Ямболско, като заболеваемоста е 572 на 100 000 души.

„Ситуацията е организирана. Нямаме притеснение по отношение на област Ямбол. Имаме влошаваща се епидемиологична обстановка в област Бургас”, каза още той.

Министърът отчете, че има увеличаване на починалите с коронавирус в страната. „Системата удържа на натиска, въпреки че в момента хоспитализираните и хората в реанимация са повече, отколкото във втората криза”, каза той.

На този фон страната ни има готовност да получи 1 млн. ваксини от Pfizer от допълнителните количества, договорени от Европейската комисия, каза още проф. Ангелов.

„Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на Pfizer,  е 1 500 000. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие”, уточни здравният министър.