Пристигащите от страни с висока заболеваемост ще трябва да се карантинират в специални хотели

Исландия обяви, че ще затегне противоепидемичните мерки за пристигащите от чужбина. Предвижда се включително тестване на децата по границите, предаде ДПА.

Децата досега бяха изключени от тестването. Новите правила влизат в сила от 1 април и се очаква да останат да важат за месец, заяви министерството на здравеопазването.

Третата вълна на COVID-19 в Европа не отслабва

Пристигащите от страни с висока заболеваемост ще трябва да се карантинират в специални хотели за пет до шест дни между двата теста, които Исландия изисква - единия след пристигането, а другия след изтичане на карантината.

Оставането в карантинен хотел ще важи за хора, които пристигат от страни, където 14-дневната заболеваемост надхвърля 500 случая на 100 000 души население, според Европейския център за контрол и профилактика на болестите.

Това ще важи както за туристите, така и за исландските граждани, заяви пред исландската телевизия здравният министър Свандис Сваварсдотир.

"Гардиън": ЕС ще преразгледа критериите за износ на ваксини срещу COVID-19

Тя посочи, че мерките са необходими, за да не бъде допуснато заболеваемостта да нарасне, след като в края на миналата седмица сред пристигнали от чужбина хора бяха открити редица случаи на заразяване.

В Исландия, чието население е около 365 000 души, са регистрирани 29 смъртни случая, свързани с вируса, и около 6100 инфекции.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА