Германия удължи ограниченията с три седмици

Третата вълна на пандемията от COVID-19 в Европа не показва признаци на отслабване. Великобритания - страната с най-много жертви в Европа, отбелязва днес една година от първата карантина, а Германия удължи ограниченията с три седмици.

1 милион са вече починалите с COVID-19 в Европа

След близо 12 часа на преговори, продължили до късно през нощта, канцлерът Ангела Меркел успя да убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на страната. Вместо това, ограниченията остават в сила до 18 април, а по Великден, от 1 до 5 април, ще бъдат затворени всички магазини. Единствено тези за хранителни стоки ще имат право да отворят на Велика събота - 3 април.

„Намираме се в много сериозна ситуация. В момента се надпреварваме с времето да бъдем ваксинирани и да усетим ефектите на това възможно най-бързо”, каза Меркел.

Германия удължава ограниченията заради COVID-19

Радикалното решение беше взето след като заболеваемостта в Германия се покачи и достигна 107 на 100 000 души. Повечето магазини са затворени от 16 декември, а ресторантите и баровете - от началото на ноември. Германците посрещат новината със смесени чувства.

„Ясно е, че цифрите се покачват отново. Лично аз нямам по-добра идея как да се справим. Тежко е за търговците и за обикновените хора, но не виждам друг изход”, коментира жителят на Мюнхен Андреас Нерлих.

„Мисля, че това е глупаво. Затворихме вече толкова много неща и това не помогна. Новите случаи се увеличават постоянно и не мисля, че дните около Великден ще променят нещо”, смята Марина Кьонинг от Мюнхен.

Спазват ли се новите мерки срещу коронавируса, наложени във Франция?

Франция също се надпреварва с времето в борбата с COVID-19. От този уикенд вече ще се ваксинират и хора на над 70-годишна възраст, обяви президентът Еманюел Макрон. Държавният глава нареди пълна мобилизация и ускоряване на имунизационната кампания.

„Ваксинирането е национален приоритет! Няма празнични дни, няма уикенди за ваксинирането. Трябва да ваксинираме възможно най-много хора, във всички ваксинационни центрове в страната”, категоричен бе Макрон.

Точно в 12 часа днес, с минута мълчание, Великобритания почете паметта на своите 126 000 починали от коронавируса. Днес се навършва една година от въвеждането на първата карантина заради коронавируса. Минута мълчание запазиха в цялата страна, като отдадоха дължимото към заслугите на здравните работници на първа линия.

В Чехия се увеличава броят на повторно заразените с коронавирус

Тъжна годишнина отбелязват и в Чехия. Хиляди бели кръстове бяха нарисувани на исторически площад в чешката столица Прага по повод една година от първия смъртен случай от COVID-19 в страната. Година по-късно, Чехия отчита над 24 800 жертви на болестта, което я поставя на първо място по брой на починалите на глава от населението.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК