Детето нагледно показва кой къде е в представите му

"Детските рисунки и вътрешният свят на детето са неразривно свързани. Рисунките и сънищата имата терапевтичен ефект върху децата, но и върху хората като цяло", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS психотерапевтът Димитрина Митрева.

Тя добави, че много често рисунката дава представа и каквав е динамиката в едно семейство.

"Сама по себе си, рисунката ни дава предположения и посоки, и не бива да се възприема буквално като факт", разясни още психотерапевтът.

Специалистът поясни още, че терапевтичният ефект се изразява в това, че детето изважда всичко, което иначе задържа в себе си и добави, че често децата биват стимулирани да изразят своите страхове чрез рисунки.

"Има и група рисунки, които показват как децата преживяват емоционалните процеси, свързани с ревност спрямо братче или сестриче, така се отваря дума за ревността и родителите и терапевтът могат да помогнат", информира Димитрина Митрева.

Тя разкри, че обикновено в определена възраст децата рисуват фалически елементи, което означава, че навлизат в Едиповата фаза, което е много важен етап в развитието им.

"Децата са много интуитивни и бързо усещат кога любовта между родителите отслабва и това много ясно се вижда в рисунките им", каза още Митрева.

От опита си психотерапевтът сподели, че децата с ниска самооценка обикновено се изобразяват съвсъм малки, с бледи цветове, за да бъдат почти незабележими на рисунката. А по изображенията може да се разбере и кога има насилие в семейството, като много голяма фигура обикновено е насилник или човек, който държи властта в семейството, но невинаги това е окончателно, а първо се прави проверка и тогава се констатира реалното положение.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.