Хора са привиквани на разговори защо четат българска литература, обясни той

Отношенията между България и Скопие никога не са били добри. През последните месеци се наблюдаваше един процес по засилване на репресиите. Такава позиция изрази в студиото на „Здравей, България” доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението  и човека към БАН.

Той посочи, че през последния месец има данни, че 36 души са викани на информативни разговори от страна на службите за сигурност. Разговорите били провеждани в няколко насоки, една от които защо четат българска литература.

Захариева: Възмутена съм от българите, предавали страната си

„По-тревожният въпрос е бил като какви те ще се декларират на предстоящото преброяване. Очевидно властите в Скопие са разтревожени от резултатите, които се получиха от преброяването на диаспората”, обясни доц. Ташев.

Той посочи, че вчера Северна Македония е взела решение преброяването да бъде отложено.

„Вече 20 години няма никакви статистически данни какви процеси протичат сред населението там. Това показва доколко тази държава не е подготвена за съвременните процеси и нейната европейска интеграция”, уточни доцентът.

Той обясни и защо притежатели на български паспорт не се третират като преброени.

„Те се преброяват като северномакедонски граждани. В момента протичаше онлайн преброяване на тези, които живеят извън границата на Северна Македония. Хора ми изпращаха снимки от техните формуляри. Повсеместно е декларирането като етническа принадлежност „българска” и майчин език - български. Очевидно тези данни са разтревожили властите в Скопие, защото не съответстват с тяхната концепция”, добави доц. Ташев.

Целия разговор гледайте във видеото.