Действията на Северна Македония са недопустими, смята вицепремиерът

„Разследването на службите се води от няколко месеца. Защитата на националния интерес и опазването на нашите държавни тайни е приоритет за нас. Възмутена съм от поведението на българите, които са предавали страната си. Ние няма да правим компромис с националната ни сигурност. Считам, че обществото трябва да знае това. Дело с толкова голям обществен интерес трябва да бъде показано”. Това заяви в „Неделята на NOVA” външният министър Екатерина Захариева.

Ставало дума за действащи офицери и това е трябвало задължително да бъде обявено публично, добавя тя.

„Осем са вече руските дипломати, които са обявени за persona non grata. Това не е приятно, но друг изход няма. Всеки следващ също ще бъде обявен за такъв, ако не спазва правилата”, каза още Захариева.

 

 

По нейните думи тепърва ще бъде направен анализ за типа на информацията, която е била изнасяна от страната в посока Русия.

Темата за Северна Македония

„Мисля, че вече започват да се преминават всички граници. Все още чакаме реакцията на С. Македония. Ние много пъти сме им казвали, че нещата няма да се случат по този начин. Те трябва да спрат кампанията си срещу България”, каза Захариева.

По нейните думи действията на страната са недопустими. Тя коментира и спрените книги на границата вчера: „Очевидно те не искат оригиналите на тези книги да бъдат там и хората да ги прочетат”.

"Призовавам всички, които са подложени на тормоз, дискриминация и други проблеми в Република Северна Македония веднага да ни информират. Няма да оставим нито един сигнал без отговор", каза още вицепремиерът.

Екатерина Захариева добави, че 465 са секциите в чужбина за предстоящия вот. Почти 100 повече от тези на предните парламентарни избори.

Повече по темата гледайте във видеото