Екип на NOVA тръгна по следите на нарушителите

114 сигнала за изборни нарушения, отчитат от Националната полиция до момента. Има издадени 14 досъдебни производства и 34-ма задържани. Екип на NOVA тръгна по следите на нарушителите.

Според информация от органите на реда, един от сигналите за купуване на гласове е в ромската махала на карловското село Розино. В дома на жена при претърсване полицаите са открили списъци, за които има информация,че са свързани с купуване и продаване на гласове. В махалата отричат това да е така.

34 души са задържани за изборни нарушения, 20 000 полицаи ще охраняват вота

Кметът на Розино - Али Кючук, твърди, че купуването е ставало от мъж, който не е местен, а уговорката е била узаконяване на къщи. В махалата 60% от постройките са незаконни.

„Преди една година имаше акция на прокуратурата и ДНСК за незаконни къщи в ромската махала. Мъжът, който е обещавал узаконяване, се казва Сергей. Представя се като близък съветник на депутат в Народното събрание”, каза Али Кючук.

Един от задържаните през последните дни е харманлийският адвокат Георги Матанов. В него е открита голяма сума пари. Той е освободен, без да му е повдигнато обвинение.

ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ: МВР готови с организацията около вота

В Харманли задържаните са още над 10 души. Въпреки слуховете в града никой не говори за търговията с гласове.

Според МВР блокирани са близо 700 хиляди лева, предназначени за купуване на гласове. За първи път е поискан запор на банкова сметка с 425 хиляди лева заради изборни престъпления.

„В деня на вота полицейското присъствие около изборните секции ще бъде засилено”, увери Тодор Гребенаров, директор на ГДНП.