20 000 служители на МВР ще следят за сигурността в деня на вота

МВР на крак в деня на вота. 20 000 служители, сред които и 2 000 пожарникари, ще следят за сигурността в страната. Оказва се обаче, че желаещите да работят с мобилните екипи за гласуване в пандемия не са много. С първите пожелали се срещна Десислава Георгиева. 

34 души са задържани за изборни нарушения, 20 000 полицаи ще охраняват вота

Джулия Чалъкова и колегата ѝ Илия Филипов са първите вдигнали ръка да пазят вота на карантинираните в пандемията.

„Истината е, че това е нашата работа и ние сме длъжни във всяка една ситуация да реагираме дори и такава, каквато за пръв път виждаме. Ще се справим и този път”, казва Чалъкова.

И двамата не са боледували коронавируса. „Дългът е по-силен от страха, защото това е работата ни”, смята Филипов. 

Подвижните COVID секции са 185, а тези в болниците 88. „Всички служители от Министерството на вътрешните работи са осигурени с индивидуални средства за защита - маски и ръкавици. Тези, които ще участват в подвижните COVID-секции, секциите, които ще бъдат в болниците, ще бъдат допълнително осигурени с еднократни защитни облекла”, обясни Тодор Гребенаров от ГД „Национална полиция”.

Липсват желаещи членове на СИК за COVID секциите в болниците

Важно за хората с проблем с личите документи - дори в деня на вота могат да си извадят удостоверение във всяко районно полицейско управление. Удостоверението е безплатно.

За последния месец са издадени 125 000 лични карти. Два пъти повече от предходни избори. За последните два дни - 326 удостоверения за гласуване.