Хората чакат с часове, за да стигнат до урните

Рекорден брой заявления за гласуване са подадени във Великобритания тази година. Над 16 300 наши сънародници искат да участват в избора на 45-я парламент. Тази година това обаче е възможно само в 35 секции заради ограничението в Изборния кодекс за секциите извън ЕС. 

От сутринта опашките пред българското посолство в столицата на Великобритания не спират, стотици българи са упражнили правото си на вот и желаещите не спират да идват.

Организацията е добра, но гласоподавателите са много. Докарани бяха резеврни урни, тъй като първите бяха бързо запълнени.

Българите в Лондон споделиха, че гласуват, за да няма толкова желаещи да напуснат страната.

 

 

Опашки от желаещи да гласуват има и пред секцията в Гринуич. Хората чакат по 2 часа. Председателят на секцията обясни пред NOVA, че на час успяват да минат между 80 и 100 души.

 

500 души чакат пред секцията в Северен Лондон. Това се случва само 3 часа и половина преди затваряне на секцията. Едва ли всички ще успеят да гласуват. Хора от опашката казват, че чакат от 3 часа.

Опашка от 500 души се изви и пред най-натоварената обичайно секция – тази в Баркинг в Източен Лондон.

Секцията в Южен Лондон пък е получила предупреждение от полицията, че ще бъде затворена, ако не овладее опашката и хората не започнат да спазват дистанция.

В Кеймбридж изборният ден започна в 7.00 часа местно време. Секциите за гласуване са четири, а комисиите следят за нормалното протичане на изборите, както и за спазването на противоепидемичните мерки.

 

 

 

 

Репортери: Тюркиян Али, Павлина Трифонова

Още по темата гледайте във видеото.

 ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК