Страната маха задължителната 7-дневна карантина за пристигащи туристи от редица държави

В Гърция вече мирише на море! Южната ни съседка открива сезона в понеделник! Страната маха задължителната 7-дневна карантина за пристигащи туристи от редица държави, сред които и България. Ще отпусне ли още мерките за Великден?

Отлив на чуждестранни туристи от морските ни курорти за празничните дни

Гръцко селце с красиви гледки и слънчеви плажове звучи като добра идея за няколко почивни дни. Но тази и миналата година представите на всички ни и за работа, и за почивка се преобърнаха. Мнозина ще предпочетат да останат у дома за великденските празници от съображения за сигурност.

Теодосис Стоитсас има хотел в село Ставрос. По принцип работи предимно с българи – половината от клиентите минават през „Кулата-Промахон”. Но сега говори с редовните си клиенти по-скоро по телефона, отколкото на по кафе по крайбрежната алея.

„Обаждат се, за да питат дали би било възможно да дойдат, какви трудности ще заварят на място, каква е ситуацията с вируса. Има интерес”, разказва той.

Гърция въведе крути мерки за ограничаване разпространението на вируса като въведоха вечерен час до 9 часа и затвориха всичко освен училищата.

Раздаването на тези тестове започна тази седмица. А според заместник-кметицата на Солун, която отговаря за туризма в града, това е сред мерките, които ще помогнат все пак да има туристически сезон през лятото.

Гърция премахва задължителната карантина за граждани на ЕС

„Тестовете за диагностика ще са задължителни за няколко типа работещи в публичния и частния сектор. Например в супермаркети, кафенета и ресторанти, градски транспорт, болници, салони за красота и училища. Всички те ще се тестват веднъж седмично, за да имат право да работят, а тестовете ще се раздават безплатно в аптеките”, разказва зам.-кметът на Солун Мария Караяни.

Тя е категорична, че само стриктното спазване на мерките ще спаси сектора, за който е отговорна.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК