„Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с COVID-19", каза проф. Костадин Ангелов

„Потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от вируса". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. По думите му при лекарите вече е постигнат колективен имунитет.

Запазва се положителната тенденция за спад в процента на новите случаи

„Това, което постигнахме до момента, показва само едно - правилният път, по който трябва да вървим заедно, обединени в битката срещу COVID-19. В крайна сметка не трябва да бъдем скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”, каза още той. 

„Ние, българите, си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички и благодарение на спазване на мерките. Това го постигнахме заради усилията на всички, заради разбирането, заради спазването на мерките. Затова искам да благодаря на всички българи, за това, че носеха маски и че ни повярваха”, посочи Ангелов.

„Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2-ро място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в 10 области в страната са със заболеваемост под 300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души. „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична – с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

Въпреки обнадеждаващите данни - властите призоваха за разумно поведение по време на предстоящите празници.

Проф. Венцислав Мутафчийски коментира и вероятните причини за ситуацията с коронавируса в Индия.

„Като първа причина за случващото се там наблюдателите сочат фалшивата увереност - породиха се слухове, че индийското население е невъзприемчиво на вируса, че хората там са резистентни. Като втора причина се очертава градското изселване поради локдауна в големите градове, особено собствениците на рикши се връщат по родните си места, което води до разпространение на вируса”, заяви той.

„Следваща причина, която се посочва е това, че локдаунът умори индийците. Помните как полицаи биеха с пръчки всеки, който е излязъл. В края на краищата поради сериозен спад на икономиката, мерките се освободиха, което доведе до нови случаи. Четвърто -  дългото затишие. След като преживяха една първа вълна, следваше затишие - както беше при нас миналото лято, което доведе до неносене на маски и неспазване на мерките ", обясни още Мутафчийски.

Кунчев: Антителата не са критерии, по който ще може да се влиза в страната

Последната прогноза на здравните власти за достигане на колективен имунитет е през август. От утре до 9-ти май се възобновяват и свободните коридори за ваксинации. Записването в електронния портал за избор на препарат обаче ще започне от 10-ти май.

„Към момента извършените ваксинации са 775 601. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хиляди ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna.  Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб  професор Красимир Гигов.

На този етап стартирането на преговори за руската ваксина „Спутник V” е противозаконно, заяви здравният министър в оставка. „Ако Народното трябва да приеме това, което здравната комисията реши вчера, трябва да се намери министър, който да наруши закона и европейския регламент. Аз няма да бъда този министър”, каза той.

„Имайте предвид, че ако Европа разреши придвижването със зелен сертификат, това няма да важи за руската ваксина”, предупреди доц. Ангел Кунчев.

Забраняват влизането у нас от Индия и още няколко държави

Запитан относно информацията за разработвано лекарство на Pfizer срещу COVID-19, проф. Ангелов коментира: „Нямаме информация, но ЕС започна инициатива с 3 големи компании, които са в подготовка на медикамент, който съдържа антитела, атакуващи вируса. България е заявила участие, предвидени са средства в бюджета. В момента, в който имаме такъв тип одобрено от ЕМА за такова антитяло, ние веднага ще го осигурим на българските граждани”.

„Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията”, каза още той. И подчерта, че веднага може да се реши друго, ако се налага. „Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения”, добави проф. Ангелов.

Повечето пунктове за ваксинация ще работят без прекъсване до 9-и май, включително. За целта са осигурени нужните количество ваксини, като преобладават тези на Pfizer заявиха на редовния си брифинг от щаба.

От 10-и май се подновява записването на часове в онлайн системата за ваксинация. Вече ще може да се прави избор на предпочитан препарат. 

В понеделник страната ни очаква нова голяма пратка от Pfizer - над 200 000 дози.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК