Вижте кога ще може да се поставя втора доза от РНК ваксина

“Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата, с Националния ваксинационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, тоест когато приключи по кратка характеристика периода за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина”. Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Официалната препоръка нa ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината нa AstraZeneca", подчерта той и допулни, че през следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини. 

Семейство остана без сертификат за ваксинация заради грешни дати (ВИДЕО)

Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу COVID-19.

„Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест да съдържа много разновидности на COVID-19  или да съдържа само най-актуалния към момента щам”, заяви Кирилов. 

“Надявам се след трайната тенденция на намаляване на новите случаи и хоспитализираните – ни предстоят по-спокойни месеци”, изрази надежа той.

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 той посочи, че Pfizer вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст. „В момента Ема извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. Moderna също предстои да предостави подобни данни”, посочи той.

„Зелени коридори” за ваксинация срещу COVID-19 и в празничния ден

По думите му недоверието на голяма част от българите по отношение на ваксинацията е преодоляно с информационната кампания, която е проведена по отношение на имунизациите. „Наблюдава се повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасна от миналия октомври”, заяви Кирилов и допълни: „Безпрецедентен е интересът към темата и това ни задължава да подходим отговорно към този процес. Трябва да продължим да убеждаваме хората в ползите от ваксинацията”.

„До края на май от четирите разрешени ваксини очакваме около 2 млн. дози, а до края на юни – 2,5 млн. дози. Ваксината на Pfizer ще е с най-голям брой дози. РНК ваксините ще имат най-голям дял, ако производителите изпълнят ангажиментите си”, категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК