Интервюта с българските министър-председатели в специален брой на L'Europeo

Българските премиери с интервюта в специалния брой на L'Europeo. Въпросите към тях са едни и същи, а погледът е исторически.

CДС cъcтaвя cвoeтo първo прaвитeлcтвo нaчeлo c Филип Димитрoв, в кoeтo влизaт прeдcтaвитeли нa вcички пaртии и oргaнизaции от кoaлициятa. 30 години по-късно Филип Димитрoв oтгoваря нa нeзaдaвaни дoceгa въпрocи.

Интервюта с българските премиери в специалния брой на L'Europeo

„Правенето на правителство беше много мъчително. Питах се дали не е хубаво да ме сполети нещо. Беше сложно, защото силите вътре бяха доста противоречиви. Там имаше и подкрепа от ДПС, имаше няколко министри, които неизбежно трябваше да бъдат консултирани с тях. Въпросът беше да се обърне посоката на държавата – от един изостанал съветски сателит да станем европейска държава”, казва той.

Филип Димитров: Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да им влияе

„Едно от нещата, които много раздразниха публиката, беше това, че твърдях, че трябва да си измием пътя през пустинята. Тогава наскачаха, че вместо да обещая утре или вдругиден да завалят кебапчета от небето, аз говоря за някакви страдания и трудности”, посочва Димитров. И допълва: „Даването на реалистична преценка често не се възприема добре. Има обаче стандарти, които трябва да бъдат спазвани”.

Целия разговор гледайте във видеото.