Първият министър-председател на България след падането на тоталитарния режим в ексклузивно интервю за „Неделята на NOVA”

„Когато искаме главният прокурор да бъде максимално независим от изпълнителната власт, е логично неговият мандат да бъде по-дълъг. Ако той по-често може да бъде сменяван, се предполага,  че повече конюнктурни фактори биха могли да му влияят. Това е логиката на дългите мандати. Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да ми влияе”. Това коментира за предаването „Неделята на NOVA” първият министър-председател на България след падането на тоталитарния режим - Филип Димитров.

Филип Димитров стана зам.-шеф на Венецианската комисия

„Демокрацията дава възможност на гражданите да изявяват своята воля в различни форми, най-важната от които са изборите. Затова е предвидила определен цикъл от избори, за да не може час по час хората да си сменят мнението. Когато много важни причини налагат това, те разбира се имат право да търсят някакво друго решение. Когато казвам обаче „те имат право”, признавам, че се дразня, когато каквато и да била част от хората започва да претендира, че тя е народът с главна буква. Народът може да изрази своя глас само тогава, когато отиде на избори или евентуално има референдум”, заяви още Филип Димитров.

За гласа на народа, за смисъла на демокрацията, за европейския път на България и необходимостта от промяна в Конституцията, както и за най-новата му книга – „Братя” - разговор на Таня Иванова с Филип Димитров. Гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си