Той коментира какво се случва в службите

Съвпадението в отпуските на шефовете на ДАНС и Държавната агенция „Разузнаване“ е изненадващо и не говорело в тяхна полза. Това обяви в ефира на „Здравей, България” бившият началник на Разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Ако двамата шефове - на агенцията по разузнаване и на националната сигурност са излезли в отпуск, за да запазят работните си места - това е най-глупавият начин да го направят, смята той.  

„За мен е много изненадващо това, което се е случило. И двамата председатели на агенциите да си вземат по четири месеца отпуск и той да съвпадне. Първоначално мислех, че имат някакви лични ангажименти, но съвпадението не говори в тяхна полза”, смята още ген. Гяуров.

Шефовете на ДАНС и Разузнаването прекратиха отпуските си

„Със собственото си поведение, председателите на двете агенции, да го кажем грубо - са си сложили главата на тепсия, в ръцете на министър-председателя и президента”, добави бившият началник на Разузнавателна служба.  

 

 

По думите му с това тяхно действие се създава усещане за саботаж и бойкот, който ако се окаже верен, бъдещият им път в агенциите ще приключи.

„Като че ли от думите на коментаторите в обществото се наложи разбирането, че това е някаква форма на бойкот и саботаж. Ако това действително се възприеме по този начин, според мен, техният по-нататъшен път в двете агенции е приключен”, допълни Гяуров.  

Румен Радев: Службите са верни на Борисов, а не на България (ВИДЕО)

Генералът коментира и  кадровите промени в МВР: „Мисля, че няма основание за кой знае какви писъци. Това се е случвало и ще се случва занапред”, смята той.

Теоретично, по думите му, да представляваш тези структури, особено ДАНС, било страшно оръжие.

„Този, който разполага с тези оръжия, би могъл много успешно да манипулира обществото, дори да се разправя с политически противник. Би могъл да замита под килима собствените си нарушения или дори престъпления”, обясни ген. Гяуров.

Бойко Рашков: Ще има още смени на ръководители

Той коментира и разпространените от прокуратурата записи на разговори на президента Румен Радев през януари миналата година.

„Без да съм се докосвал до него физически, беше повече от ясно, че това е микрофон, поставен в президентството. Естествено, че това може да го направи само ДАТО, ако е законно извършено подслушването”, категоричен е генералът.

При всички случаи по казусите има много неизвестни, за които е нужна още информация, допълни Гяуров.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.