Все повече са сигналите за наказани служители след пост в Instagram или Facebook

Все повече сигнали за наказани служители заради лайк или коментар в социалните мрежи. Това отчитат от КНСБ. Работници дори съобщават за уволнение след  пост във Facebook или Instagram. Следят ли работодателите ни какво публикуваме в социалните мрежи? И може ли неподходяща профилна снимка или коментар да доведат до наказание на работното място? Проверката е на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Facebook пусна нови функции за контрол на съдържанието

Оказва се, че всеки коментар или лайк в социалните мрежи може да ни коства работното място или най-малкото - наказание от работодателите. Една трета от сигналите са за санкции след коментар във Facebook. До наказание се стига и след неподходяща профилна снимка или изразяване на лично мнение по обществен въпрос в социалните мрежи.

Данните показват, че 87 % от колегите в работата са свързани с помощта на Facebook, а потребителите са най-активни по време на работната седмица – между 1 и 3 часа следобед. Възможно ли уволнение заради лайк в социалните мрежи? И какви правила за поведение трябва да спазват служителите в интернет, за да не бъдат наказани от работодателите?

Пост в Twitter на служителка в дигитален медиен конгломерат преди пътуване по работа. Разголени снимки на 23-годишна учителка по математика с цигара марихуана в ръка. Пост във Facebook на новоназначена детска учителка. Три различни истории, с общ изход - уволнение след публикациите в интернет. За повечето големи американски компании санкциите за служителите след необмислен лайк или коментар в социалните мрежи са обичайна практика. През последната година у нас също растат случаите на наказани служители заради неподходяща профилна снимка, коментар или позиция в социалните мрежи, отчитат експертите по трудово право.

НОВИ ПРАВИЛА ПРИ ХОУМОФИС: Изключваме телефона и компютъра след края на работния ден

 „Около 80 случая, разделени в различни категории – от забележки до уволнения, които се случват често. Хората много често правят такива коментари – споделят своите заплати с негативни коментари или пък влиза в пререкание с прекия си ръководител. Знаете, хората са склонни да правят това през Facebook, вместо да сигнализират институциите , които могат да извършват такъв тип проверки”, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Според синдикатите обаче всякакви санкции след пост в интернет са незаконни. 

„Профилите в социалните мрежи се водят лично пространство, където всеки може да си прави каквото иска и важат там също правилата за свобода на словото, свобода за лично пространство, т.е. все едно някой да ни накаже, че вкъщи сме си коментирали с партньора дадена тема, която не е изгодна за работодателя. Практиката сочи, че санкции от подобен характер се отменят от съда и делата са били в полза на работещия”, добави Капитанов.

ДИГИТАЛНО ЗДРАВЕ: Значителен ръст на измамите в киберпространството

За да не паднат в съда такива санкции, работодателите прикривали реалния повод за уволнението зад други причини, предупреждават от КНСБ.

За все повече шефове вече е важно какво правят в социалните мрежи не само служителите им, но и кандидатите за работа. Затова ако искате нова позиция – преди интервю добре проверете дали нямате някоя снимка от пиянски запой или коментар срещу бившия си работодател в профила си в социалните мрежи.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.