Координацията между две пчели впечатли хора от цял свят

Видео предизвика фурор онлайн. Координацията между две пчели впечатли хора от цял свят. Насекомите успяват да развият капачката на бутилка с газирана напитка, за да стигнат до сладката течност. Видеоклипът е заснет в Бразилия и само за няколко дни събра милиони гледания. Колко интелигентни и организирани са всъщност пчелите - разказва Анна Ангелова.

Стена на пчелите: Рисунка в столичния парк "Св. Никола" напомня за важността им (ВИДЕО)

Впечатлен от екипната работа между двете пчели в Бразилия, Петко Симеонов прави подобен експеримент с един от своите пчелини, но на покрива на 11-етажна сграда в сърцето на София.

„Уникалното при пчелите е цялата им организация, взимането на решения и колективният разум, който те постигат”, казва той.

Нито една от тези 500 хиляди пчели не се изкуши от сладката течност. Вероятната причина – били заети с търсене на паша в градски условия.

Щом открие прашец, всяка разузнавачка насочва работничките от кошера натам чрез танц. „Тя започва да извършва трептения с тялото, както и малки или големи кръгове. По този начин тя съобщава на останалите пчели къде се намира прашецът като използва слънцето за ориентир”, коментира Петър Вълчовски от „Музей на пчелата“.

Градското пчеларство като нова мода

Умственият капацитет и уменията на тези насекоми изумяват Петко още като дете. Години по-късно той е един от малкото българи, които отглеждат пчели в града. От петте кошера вади 500 килограма мед годишно – в пъти повече от пчелините сред дивата природа.

Още по темата гледайте във видеото.