Случаят породи редица гневни коментари в интернет

Видео с ученици, които танцуват кючек на училищен празник, скандализира социалните мрежи. На кадрите се вижда как малки възпитаници на учебното заведение танцуват на етно ритми на училищната сцена, а зад тях има украса за 24-и май. Случаят породи редица гневни коментари в интернет, а директорът на ОУ „Добри Войников” в Каменар твърди, че е имало концерт, но на друга дата, а танците не са били част от програмата.

„Удари го, да не ставам аз”: Крясъци и обиди от учителка в клас (ВИДЕО)

Видеото се появява в социалните мрежи преди няколко дни, а с него и редица негативни коментари в интернет. Екипът на NOVA потърси директорът на основното училище Емилия Дончева. Тя разказа, че въпросното видео е заснето след края на тържество, което е било на 3-и юни.

„Концертът имаше официална част, която изцяло покрива съдържанието и тематиката, свързана с един от най-светлите празници в българския календар. В края на концерта, след като е свършил, децата се превъзбудиха, може би, от музиката, от песните и поискаха нещо още, да потанцуват, да поиграят. По тяхно желание пуснахме тяхна музика. Едната песен беше от поп-фолка, а другата, доколкото помня, е диско”, обясни директорът на ОУ „Добри Войников”.

В училището се обучават около 150 ученици. Всички те са от ромски произход. „Действително е много трудно да се работи с етноса. Липсата на образователна мотивация основно провокира понякога ние да проявяваме толерантност към тях”, посочи Дончева.

КРЯСЪЦИ И ОБИДИ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Тормозени ли са деца в Плевен?

Притесненията на директора обаче са, че в интернет е разпространено единствено това видео.

„В случая, тази неофициална част, която е чисто забавление, само за учениците, не влиза в сценария на училищното тържество. Няма нищо антибългарско, нищо целенасочено, което да опошли светлия празник”, категоричен е директорът на училището.

Дончева дори смята, че видеото е пуснато целенасочено, за да я злепостави.

„Факт е, че не се разпространява нищо от официалната част на нашия концерт. Действително, ние не допуснахме външни лица - бивши ученици, по-точно, родители, които да присъстват. Впоследствие видяхме едно стъкло, което е счупено отзад, в коридора и предполагам, че някои от тези ученици са се почувствали разсърдени и са решили да си отмъстят”, заключи тя.