Протестите в негова защита продължават

Протестите в защита на професор Тодор Кантарджиев продължават. Ден след като той беше изпратен в пенсия, негови колеги продължават да настояват това решение да се преразгледа. Самият кантарджиев обяви пред NOVA, че е огорчен.

Колеги на пенсионирания проф. Кантарджиев протестират в негова защита (ВИДЕО)

Той приема новината за своето пенсиониране с недоумение:

„Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща“.

Решението за това му било съобщено от здравния министър на среща на четири очи.

„Той ми каза, че съм навършил възраст и трябва да бъда пенсиониран. Хубаво, казах, добре, благодаря, че не го научавам от вестниците“.

Но добавя, че не вярва на мотива за навършена възраст:

„Моето пенсиониране беше самоцел и някакви лични мотиви. Всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива. Ама нали трябва нещо да се покаже на обществото, че се върши“.

Пенсионирането на проф. Кантарджиев и днес предизвика протести - пред здравното министерство и центъра за заразни и паразитни болести.

10 от най-запомнящите се реплики на проф. Кантарджиев (СНИМКИ)

„Вчера бях лично при министъра и това, което ме омерзи беше обяснението. А то беше, че няма незаменими хора. Това е човек, който е лекар, който е учител, който е учен, който е направил невероятно много и който живееше с професията си“, заяви проф. Мария Николова от НЦЗПБ.

„Много съм Ви благодарен, моля Ви, пазете се! Хора, които не разбират от вашата работа я оценяват неправилно“, обърна се към подкрепящите го проф. Тодор Кантарджиев.

Но отказа да говори за плановете си за бъдещето.