Под 10 % от ромите у нас са се ваксинирали

„Хората, които не са здравноосигурени, ще могат да се ваксинират безплатно при избран от тях личен лекар. Взехме това решение, защото ромското население се притеснява от факта, че може да им искат пари за имунизация”. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред журналисти. 

На брифинга стана ясно, че ваксинираните роми у нас са под 10%.

4 области у нас без нови случаи на COVID-19

„Имахме работна среща със здравни медиатори, които работят с ромското население. Целта беше да открием проблемите и да начертаем стъпки, с които да повишим броя на имунизираните. Останахме с убеждението, че все още има митове – уплашени са, имат грешна представа и ги е страх, че ако се ваксинират, ще има последствия. Решихме, че първата стъпка е да ги информираме по различни канали – през хората, които те уважават, хората от шоубизнеса, на които те подражават”, поясни д-р Александър Златанов.

Ваксини на деца ще се поставят по преценка на личните лекари, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

По думите му в момента периодът е подходящ за имунизиране заради ниската заболеваемост и наличните ваксини.

Над 1600 ваксинирани срещу COVID-19 в мобилните пунктове в София през уикенда

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира темата дали има деца, за които имунизацията е противопоказна.

„Няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат ваксинирани. Всичко, свързано с приложението на една ваксина, се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасянето на данни и генерирането на сертификат, няма проблем децата да бъдат имунизирани. Вероятно до края на седмицата ще получим указания как да действаме с децата, които имат специфични заболявания”, обясни Кунчев.

 Според него в социалните домове ваксинираните са малко и това трябва да се промени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК