Той посочи важността на това да има действащ парламент

Повече от десет години България е била премиерска република, а сега е станала президентска. Такова мнение изрази в студиото на „Неделята на NOVA” съпредседателят на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов. 

„Още в началото, когато Борисов стана премиер, камерите го бяха хванали на влизане в пленарната зала, да се обръща към депутатите и да казва, че те са безделници. Това е неговото отношение към парламента, към парламентаризма и към начина, по който се управлява страната. Ние бяхме повече от десет години премиерска република. Той еднолично вземаше важните решения в страната”, каза още той.

„Някак си, макар бавно и мъчително, Борисов си отива от политиката. Това се случва. Не му е приятно - подскача, сърди се - в негов стил. Хората, почти една година, по един или друг начин, протестират и дават знаци, че искат радикална промяна в управлението на страната”, допълни Атанасов.

Съпредседателят на „Демократична България” коментира и думи на лидера на ГЕРБ, който няколко пъти е казвал, че и Реформаторите са били част от неговото управление.

„В момента, в който видяхме, че ни е излъгал, напуснахме коалицията и управлението. Това да си бил във властта и доброволно да подадеш оставка и да се оттеглиш от властта, трябва да бъде оценявано”, уточни Атанасов.  

Сега България обаче била „президентска република”, по неизбежност, твърди още съпредседателят на „Демократична България”.

„Крайно време е да въведем в цялост действието на Конституцията. Съгласно член първи, България е република с парламентарно управление. Изключително важно е да има действащ парламент за нормалното функциониране на държавата, в който и да е момент”, уточни той.

Относно съставянето на нов парламент, той каза, че е въпрос на преговори. Задачата на избраните за политици била да се намери механизъм за съставяне на мнозинство и правителство.

„Убеден съм, че партиите на промяната, ако получат 121 депутати, да имат мнозинство, би могло да се състави сериозно правителство. Една от важните функции на следващото правителство на промяната трябва да бъде „обезкалинчването”, категоричен е Атанасов.

За подслушванията в държавата, той каза: Има много по-лоши данни за това, че с чисто политическа цел е злоупотребявано. Подслушвани са политически опоненти на властта на Борисов и това ние ще го докажем в следващото Народно събрание”.