Как се превежда субсидия на партия със запорирани сметки?

Как се превежда субсидия на партия, свързана с лица, санкционирани по "Магнитски", която е със запорирани сметки? Този въпрос поставиха социалните мрежи още в деня след изборите. Казусът се оказа заплетен юридически, а от служебния кабинет заявиха пред NOVA, че една от първите задачи на 46-ия парламент трябва да е закон, който да реши как държавата действа по чуждия закон.

Бариерата за влизане в парламента е 4%. За партийна субсидия обаче е нужен 1%.

„След като ЦИК официално обяви резултатите и действителните гласове, следва министърът със своя заповед да определи документите, които всяка от партиите трябва да представи и едва след това ще се разглеждат условията”, заяви Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието.

„Българско лято” на Васил Божков печели 2% или близо 50 000 гласа от народната любов.

Първи коментар на Божков за санкциите от страна на САЩ

„Имаме право да я получим, но смятам, че ще сме в юридическа невъзможност. Нямаме валидна банкова сметка”, заяви Антоанета Раковска от „Българско лято”.

Банковата сметка е едно от условията, защото държавата не дава пари на ръка. 

„Ако Министерство на правосъдието вземе решението да изплати субсидията, то това ще стане по банков ред, това е предвидено. Като са блокирани сметките следват последните, ние не можем да влияем на банките”, заяви Иван Демерджиев.

„Имаме закрита банкова сметка, затова, че партията фигурира в черния списък, изготвен от Министерския съвет”, обясни Раковска.

„Българско лято" обжалва попадането си в списъка и чака окончателно решение от съда. А и от правосъдното министерство, и експерти по конституционно право са категорични, че с казуса „Магнитски" трябва да се заеме парламента.

„По отношение на партията – трябва много внимателно да се прецени дали държавата няма да пострада, превеждайки на санкциониран, поименно посочен обект, каквато е тази партия”, обясни доц. Наталия Киселова.

„Препоръчвам на НС да разгледа този въпрос и да се произнесе със закон, като уреди последиците. Няма в момента такава уредба, а не може българските органи да приложат директно чужд закон”, смята Иван Демерджиев.

Как и дали "Българско лято" ще получат партийна субсидия трябва да е ясно до края на септември.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК