Гласуването на това решение предизвика размяната на остри реплики между членовете на комисията

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. А искането на Бойко Борисов да не бъде депутат доведе до пореден политически скандал.

Половин час преди полунощ Централната избирателна комисия обяви официалните резултати и депутатските места, които всяка партия получава. Първата политическа сила „Има такъв народ" взима 65 депутатски места в следващия парламент, а ГЕРБ - СДС – 63.

Цветозар Томов: Не смятам за редно ЦИК и партиите да влизат в публични диалози

„БСП за България” ще има 36 народни представители, С двама по-малко с тези на „Демократична България". За  ДПС съответно  29, а „Изправи се! Мутри вън!" - 13. Четирима са кандидатите, които се отказаха от местата си в парламента.

Сред тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов.

Гласуването на това решение предизвика размяната на остри реплики между членовете на комисията. Стигна се и  до сериозен спор дали ЦИК има право да приема такива откази. В резултат част от членовете напуснаха заседанието.

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. Заседанието на комисията започна малко след 20 вечерта и прерасна в скандал.

В спорна се превърна темата да бъдат или не изключени от листите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбраният за кмет на Благоевград Илко Стоянов, след като сами поискаха това.

Категорично против се обяви говорителят Цветозар Томов. Част от членовете го подкрепиха, а други  напуснаха залата.

ГЕРБ: ЦИК прие Борисов да не е депутат, защото разбраха, че се засяга и техен човек

„ЦИК очевидно прие едно политическо решение. Много ви моля в тази зала да няма политически изказвания", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

След пауза в намален състав решението беше прегласувано. Така и Борисов и Стоянов няма да бъдат депутати. Въпреки това днес от ГЕРБ разкритикуваха Комисията.

„Явно са получили среднощно обаждане от някой, за да разберат в стремежа си какво искат да "изчегъртат", че може да стане така, че те самите себе си да бъдат "изчегъртат", коментира Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Ако те бяха истински убедени, че първоначалното решение е правилно взето от тях, трябваше да отрежат и кмета на Благоевград което е абсурдно”, добави Тома Биков.

Решението си Томов не свързва с лично отношение към кандидатите, а с принципната си позиция по казуса.

„Още повече има решение на Конституционния съд от 2001г., че  мандатите на новоизбраните депутати започва да тече от края на изборния ден, независимо, че ние още не сме ги обявили. Те вече са в мандата си и следва да бъдат освободени от институцията, която са избрани”, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

А  Гражданско движение "БОЕЦ" ще атакува в съда решенията  на ЦИК за заличаване на вече избраните депутати.