Според партията съставът на Комисията е „неадекватен”

Централната избирателна комисия е одобрила заявлението на Бойко Борисов да не бъде обявен за депутат, защото в противен случай би се засегнал и „техен човек”, визирайки кмета на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ”, избран и за народен представител. Това обяви на брифинг Цветомир Паунов от ГЕРБ. 

„В момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов за желанието му да не бъде обявяван като избран за народен представител - ЦИК, без всякакви правни аргументи, единствено с политическа логика, взима решения това заявление да не бъде гласувано и реално г-н Борисов не е обявен за неизбран за депутат”, коментира Паунов, според когото Комисията е създала „среднощен хаос”.

„Явно са получили среднощно обаждане от някого, за да разберат, че в стремежа си да „изчегъртат” да стане така самите те да бъдат „изчегъртани” от техните хора в ЦИК. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение”, допълни той. 

 


„Основната задача на ЦИК, освен да организира и проведе избори, е да се ръководи от законите. Но намесването на силните политически елементи в нейната работа явно се диктуват от някои други. С Борисов ЦИК, в стремежа си да „изчегърта” и да покаже своята сила, предприема и конкретни действия, които са базирани на друга основа”, посочи още Паунов. 

Тома Биков отчете, че заявлението Борисов да не бъде обявен за депутат е прието, но уточни: „Приеха го, защото разбраха, че то засяга и техен човек. Това показва двоен стандарт. Ако те бяха истински убедени, че първоначалното им решение е правилно, трябваше да отрежат и кмета на Благоевград. Когато разбраха това, от немай-къде си смениха мнението”, заяви той.

Според него съставът и структурата на Централната избирателна комисия са „неадекватни” на ситуацията.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК