Това обявиха от МОН

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 г. Това предвижда проект на заповед, който е публикуван за обществено обсъждане, обявиха от МОН.

Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Кога ще почиват учениците през следвашата учебна година

Изпитът от националното външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а този по математика – за 27-ми. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

Оценяването по български език и литература и по математика в края на 7 клас и в края на 10 клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г.

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в 10 клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.