Това е вторият одобрен за деца препарат срещу COVID-19 в ЕС

Европейският лекарствен регулатор препоръча да бъде одобрено използването на ваксината срещу COVID-19 на Moderna и при лицата на възраст между 12 и 17 години. С това се проправя пътят тя да стане вторият одобрен за използване при подрастващи препарат в съюза, предаде Ройтерс.

Разрешиха ваксинирането на деца над 12 години срещу COVID-19 у нас

Употребата на ваксината, която получи името "Спайквакс", ще бъде същата, каквато е и при хората над 18 години, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Тя добави, че препаратът произвежда антителен отговор, сходен с този при лицата във възрастовата група 18-25 години.

ЕК подкрепи решението на EMA за ваксинирането на деца с Pfizer

Ваксинирането на децата се смята за важно за постигането на колективен имунитет срещу коронавируса, както и на фона на силно заразния вариант Делта. През май компанията Moderna заяви, че е установено, че ваксината й е безопасна и ефективна при подрастващи.

Китай започва имунизация на деца над 3 години

Комисията на ЕМА за оценка на безопасността заяви, че макар и наблюдаваните обичайни странични ефекти при подрастващите след ваксинация да са подобни на тези при по-възрастното население, поради по-малкия обхват на проучването при изпитанията не е могло да се установят нови необичайни ефекти или да се оцени рискът от известни такива като миокардит и перикардит.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА