Сигналът на Бойко Рашков срещу Гешев вече е разпределен на прокурор

Като тест за смелостта на Специализираната прокуратура определи вътрешният министър Бойко Рашков пренасочването на сигнала за извършено престъпление от главния прокурор. В кулоарите на парламента Рашков уточни, че същият този тест не е издържан от страна на заместник-главният прокурор и ВСС.

Рашков: Още днес ще представим доказателства за незаконно използване на СРС-та

„Исках да изпратя на зам.-главния прокурор този материал. Имах ясното съзнание, че той няма да се занимае с него. Това беше тест към ВСС. Сега е ред да проверим Спецпрокуратурата и да видим дали новата ръководителка ще продължи да защитава началника си”, заяви министърът на вътрешните работи.

Вчера Бойко Рашков подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на записи от СРС-та. Той е адресиран до Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба, но и заместник на Гешев. 

Сигналът вече е разпределен на прокурор, обяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме, пише БТА.

ГЕРБ-СДС: Ако трябва ще викаме Рашков на изслушване всеки ден

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи още тя.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.