Тригодишната реновация е на стойност 11 милиона лева

Три месеца след края на ремонта на "Западния парк" в София - първите вандалски прояви вече са факт. Чешмите в парка за изпочупени. Извършителите се издирват. Има обаче и дефекти от строителството – потъваща настилка и разместени бордюри.

Заедно с директора на „Зелена система” в Столичната община екип на NOVA направи импровизиран оглед на „Западния парк” едва три месеца след пускането му в експлоатация. И тригодишният ремонт на стойност 11 милиона лева.

„Да, забелязват се някои проблеми, но гледаме съвместно с изпълнителя да ги отстраняваме своевременно . Поради прекомерното използване на чешмичките, може би и от някои недоброжелатели, те биват счупени”, заяви ландшафт арх. Димитър Данчев,  директор на Дирекция „Зелена система”, СО.

След близо три години приключи ремонтът на "Западния парк" в София

В парка са монтирани и 120 камери, които денонощно следят за вандалски прояви. Наета е и охранителна фирма. „Имаме и протоколи с полицията между нашата охранителна фирма, която охранява парка и полицията , точно да се издирят и намерят тези хора. Три или четири са тези случаи”, посочва Данчев.

Ралица работи на метри от една от чешмите. Ежедневно става свидетел на посегателства.

 „Много хора даже не знаят как да работят с тях и през повечето време идват и ме питат как се включват или как изключват. Много често ги удрят, бутат ги. Това го изкъртиха още в началото на лятото”, разказва Ралица Дикова.

СРЕЩУ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА: Общините въвеждат зони с ниски емисии

Забелязват се и други дефекти при разходка в парка. На места бордюрите вече не са по местата си. На голяма част от алеите пък има свличане или сериозно разместване на настилката.

„Децата, разбира се, от любопитство разместват пръскалките на самия сух фонтан , така че той започва да пръска по другата настилка – павета, които са на фуга от пясък. Получава се отминаване на пясъка и леко разместване на тези павета”, твърди Данчев. Ремонтираният участък е в гаранция и обещанието на фирмата изпълнител е до края на август всички дефекти да бъдат отстранени.