Бившият и настоящият икономически министър в нов спор

Нов спор между бившия и настоящия икономически министър. От парламента Лъчезар Борисов от ГЕРБ предупреди, че правителственото решение Държавната консолидационна компания да изплати дивиденти щяло да застраши съществуването на ВМЗ „Сопот” и „Авионамс”. Кирил Петков обяви тези твърдения за спекулативни.

„10 млн. за бюджета не са кой знае колко. Те обаче са много за едно предприятие, което в момента намалява поръчките. През годините средствата, които е спестило от дивиденти, ги е реинвестирало. ДКК е играла ролята на финансов буфер”, заяви Лъчезар Борисов.

„Министерският съвет взе две скандални и опасни, според нас, решения. Дава се зелена светлина за високорискови необезпечени кредити. Надявахме се здравият разум да надделее, но уви... Второто решение, на което искаме да обърнем внимание, касае Държавната консолидационна компания (ДКК) и в частност две от нейните дружества”, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

„Нищо общо с ВМЗ и „Авионамс”. ДКК има собствени средства в банката и не трябва да изисква нито лев от ВМЗ, за да си плати този дивидент. Така че те се опитаха да съчетаят двете теми. Просто за мен те хвърлиха партенка”, категоричен бе Кирил Петков.